Werkstress

Heb jij last van stress en werkdruk?

Dat weet je zelf het beste: voel je je gejaagd, machteloos of vermoeid? Merk je dat je minder aankan, klaagt en niet ontspant? Dat zijn tekenen van werkstress.

Heb jij last van werkstress? 

Dat weet je zelf het beste: voel je je gejaagd, machteloos of vermoeid? Merk je dat je minder aankan, klaagt en niet ontspant? Dat zijn tekenen van werkstress. Als je dat als leerkracht, leraar of docent ervaart dan sta je niet alleen. In het basisonderwijs, bijvoorbeeld, ervaart 84% van alle leerkrachten hoge werkdruk blijkt uit onderzoek van Duo (Werkdruk leerkrachten in het basisonderwijs, jan 2016).

We weten bovendien dat Nederlandse leraren veel meer uren lesgeven dan leraren in andere landen. In het basisonderwijs geven zij 930 uur les per jaar tegen 754 uur in andere Europese landen. In het middelbaar onderwijs 750 uur tegen 622 in de rest van de EU. Het effect is er naar: volgens het CBS/TNO is er geen beroepsgroep in Nederland waar zoveel werknemers burn-outklachten hebben: 21,3% in het onderwijs tegen 14,4% in heel het land.

Wat veroorzaakt deze werkstress?
Te veel werk leidt tot werkdruk, maar leidt het tot stress? Onderzoek laat zien dat stress optreedt als er nog een aantal andere dingen aan de hand zijn op je werk:

  • Gebrek aan controle over het werk
  • Gebrek aan ondersteuning door collega’s en leidinggevenden
  • Gebrek aan middelen en vaardigheden om het werk goed uit te voeren

Wat betekent dit?
We kunnen wachten tot de overheid het aantal uren lesgeven vermindert. De politiek móet hier een besluit in nemen, maar dat kan nog jaren duren. Al die tijd ervaar jij werkdruk en bovendien nemen alleen minder lesuren de oorzaken van stress niet weg.

Kortom, wil je minder stress op je werk dan moet je er zelf mee aan de slag op school. 

TRAINING: Een structurele oplossing moet meer doen dan werkdruk verminderen, je moet ook de andere oorzaken van werkstress aanpakken: controle, ondersteuning, middelen.  Daarnaast kun je hoe jij beter met stress kan omgaan.. In deze training leren deelnemers om meer plezier, energie en voldoening uit hun werk en zichzelf te halen. Hierdoor ontstaat er meer werksucces en meer bevlogenheid! Tijdens de training maak je onder andere een werkenergie analyse, We bespreken wat structurele en passende mogelijkheden zijn tegen werkdruk door te zoeken naar een effectieve strategie.

 

Positieve resultaten behaald bij:

  • Baanderherencollege, Boxtel
  • SKOT, Tilburg
  • Bossche Vakschool, Den Bosch
  • Van Maerlant, Den Bosch
  • De Oversteek, Liempde