Veerkracht ontwikkelen

Zowel tijdens individuele begeleidingstrajecten als in workshops en trainingen die ik verzorg komt het ontwikkelen van veerkracht aanbod. 

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Na verloop van tijd veer je vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug naar je gewone zelf. Of misschien zelfs naar je betere zelf.

“Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag” 

Veerkracht kun je ontwikkelen

Wist je dat veerkracht een vaardigheid is die je kunt leren? Het is geen persoonlijkheidstrek die je wel of niet hebt.

Veerkracht hangt namelijk sterk samen met flexibiliteit. “De vaardigheid om innerlijk sterk te zijn, wordt in de psychologie beschreven als veerkracht. Veerkrachtige mensen kunnen flexibel reageren op de eisen in de meest uiteenlopende situaties. Een uiterst belangrijke vaardigheid, met name wanneer de druk van de belasting van buitenaf en vanuit het innerlijk toeneemt.” Definitie uit het handboek Veerkracht (aangepast naar Wellensiek, 2011, p.12)

Wist je dat onze veerkracht en ons veerkrachtig gedrag altijd op de proef wordt gesteld wanneer we ons in een crises bevinden of stress ondervinden? Recente voorbeelden daarvan zijn de “intelligente” lockdown als gevolg van Corona/Covid-19 (d.d.15 maart 2020) of de explosie in Beiroet ( d.d. 5 aug 2020).

veerkracht kun je ontwikkelen

 “De kunst is om net een keer vaker op te gaan staan, dan je bent omgegooid.”

Winston Churchill

De tuimelpop als symbool voor veerkracht

Van oudsher wordt een tuimelpop gebruikt als symbool voor veerkracht omdat zo’n pop, wat er ook gebeurt, steeds weer overeind komt. Hoe scheef een tuimelpop ook wordt gehouden, op het momen dat hij wordt losgelaten, zoekt hij direct het evenwicht op en komt weer overeind. 

Tijd om je veerkracht te verhogen!

Veerkrachtige mensen gaan ervan uit dat ze altijd weer zullen opstaan, omdat ze geloven in zichzelf, genieten van het leven, zich er niet onder willen laten krijgen. Kortom, ze weerstaan zelfs de sterkste storm.

TIP: Wil jij je veerkracht en je weerbaarheid in je werk en je leven vergroten? Zorg dan in eerste instantie goed voor jezelf.

Hoe? Beweeg regelmatig, verwen jezelf af en toe, doe dingen die je leuk vindt en zorg voor je eigen rust, ontspanning en plezier, eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende slaap.

Mensen die namelijk goed voor zichzelf zorgen en gezond leven, zitten beter in hun vel, staan positiever in het leven en hebben meer energie. Ze kunnen bovendien op een effectievere manier met tegenslagen omgaan.

Meer plezier en geluk in je werk en je leven

Dankzij het versterken van je mentale veerkracht ervaar je minder stress, boosheid en onzekerheid bij lastige situaties.

Je krijgt het gevoel dat je meer grip hebt en dat verstevigt weer je zelfvertrouwen.