Heb jij inzicht in je gezondheid?

Ben jij ook benieuwd hoe het nu werkelijk met je gaat? Niet alleen je fysieke óf je mentale gezondheid, maar op alle gebieden die je leven belangrijk maken?

Ik leg je in dit blog graag uit wat de psychologie verstaat onder de term “positieve gezondheid”, welke GRATIS vragenlijst je zelf kunt invullen en WAT je daar mee kunt doen.

 

Van denken in problemen naar denken in oplossingen

Inzicht in je positieve gezondheid is nu mogelijk! Daar ben ik als psycholoog echt heel erg blij mee. Zoals je mogelijk weet wordt binnen de psychologie al jarenlang de focus gelegd op klachten, diagnoses en therapie. Oftewel: op alles wat dus NIET goed gaat in je leven. Mijn motto is dat ik wil kijken naar wat er WEL goed gaat en HOE we dat kunnen versterken. Dat geeft direct een hele positieve energie om mee te werken. Ik verdiep me dus continu in onderwerpen zoals flow, veerkracht, eigen regie en jobcrafting.

Ik maak graag van een zesje een acht

Mensen zien ineens hun talenten en kwaliteiten als je praat over waar ze wel goed in zijn. Ze worden zichtbaar trots en gaan stralen. Ik maak dus liever van een zesje een acht dan continu te moeten focussen op die 3. Dat neemt niet weg dat als je klachten hebt ik er niet mee aan de slag  ga. Natuurlijk! Ook daar focus ik op wat er al wel goed gaat en hoe we dat kunnen vasthouden. Immers “Alles wat je aandacht geeft groeit”.

Gezondheid is meer dan “niet-ziek-zijn”

Onderzoeker en voormalig huisarts Machteld Huber vroeg aan ruim 2.000 mensen wat zij verstaan onder gezondheid. Wat blijkt? Het gaat mensen niet alleen om hun lichamelijke gezondheid. Ze vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk.

Positieve gezondheid in het dagelijks leven

Krijg je energie van de dingen die je doet? Kun je je goed concentreren? Voel je je bijvoorbeeld tevreden, gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je plezier aan hobby’s of bezigheden? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op een manier die bij jou past. Dat is Positieve Gezondheid.

De 6 pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

 

  1. Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  2. Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  3. Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  4. Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  5. Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  6. Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen
positieve gezondheid met uitleg van de aspecten

Mijn persoonlijke aandachtspunt

Ik vind het zelf altijd erg leuk om psychologische vragenlijsten in te vullen. Het maakt mij bewust van mijn eigen valkuilen (tja, ik ben ook maar mens). Ik kijk dan op welke gebied ik nog beter voor mezelf kan zorgen zodat ik voldoende aandacht en energie heb voor mijn cliënten.

Mijn valkuil is ik niet voldoende pauzes neem. Hoe dat komt? ik vind mijn werk echt veel te leuk, haha.  Ik heb altijd ideeën heb hoe het nog beter kan voor mensen die ik mag begeleiden. Daarnaast ben ik als ondernemer bezig met het werken ‘aan’ mijn bedrijf, denk aan zichtbaarheid in sociale media, acquisitie en netwerken. Het gevolg is dat pauzes er soms bij inschieten. Het gevaar? Als ik dit niet doe dan betaal ik diezelfde avond of week nog de rekening. Bijvoorbeeld dat ik dan ’s avonds, als mijn 2 jongens op bed liggen, op de bank plof en er niet meer vanaf kom. Kortom, ik heb meer korte (actieve) pauzes ingepland en mijn stappenteller weer omgedaan. Wandelen in de natuur vind ik namelijk heerlijk. Ook benieuwd hoe jij uit deze test komt? Vul dan eens deze gratis test in.

online vragenlijst positieve gezondheid

Gratis test om in te vullen

Het is een simpele en korte test. Bovendien is het GRATIS. Deze wordt sinds een paar jaar gebruikt in Nederland door vele professionals waaronder ook huisartsen en psychologen zoals ikzelf. Deze test heet de positieve gezondheidstest. Deze korte test kun je wekelijks doen om te checken voor jezelf of je vooruit gaat. Je kunt dus per week een andere kleur aan je lijn geven om te zien of je vooruit gaat.

Wat kun jij doen na het invullen?

Stel jezelf na het maken van de test de vraag welke onderwerpen uit dat plaatje je opvallen. Kijk naar je lijnen en beantwoord dan de vragen hieronder:

1. Wat zegt je eigen gezondheid jou? Kijk naar de uitslag van je Spinnenweb.
Wat zie je, wat valt je op?
2. Is er iets wat je wilt veranderen? Wat is dat dan? Kijk naar alle zaken die rondom het spinnenweb staan. Zet er kruisje bij of schrijf het op.
3. Wat is de 1e kleine stap die je VANDAAG al kan ondernemen?
4. Met wie kun jij vandaag delen wat je 1e verandering moet worden volgens jou? Schrijf de naam op. Zo creëer je eigen invloed over wat jij wilt dat anders gaat worden. Ga jij die persoon vandaag echt spreken?

telefonische afspraak

Hoe verder?

Met deze vragenlijst heb jij zelf al in kaart gebracht hoe jij je gezondheid ervaart. Een belangrijke eerste stap! Complimenten dat je openstaat om te kijken waar je precies staat met je positieve gezondheid. Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen? Of wil je dieper naar jezelf kijken? Dat kan zeker. Plan dan een gesprek met mij in.

Wat komt er uit jouw test?

Wil je hiermee aan de slag en weet je niet goed hoe?

Ik kijk graag met je mee.  

Tijdens het gesprek geef ik direct praktische tips die je morgen al kan toepassen.