Heb je last van stress, voel je je gejaagd of heb je gevoelens van depressie of angsten? Voel je je onrustig of heb je het idee dat je daadkracht is verminderd of dat je geheugen achteruit gaat? Dan kan het zijn dat de conditie van je darmen niet op orde is. Wees je bewust dat gezonde voeding invloed heeft op het verminderen van stress en werkstress.

Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op lichamelijk gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermden via het eerstelijns immuunsysteem was bekend. Inmiddels weten we echter ook dat de darmen ook de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden. Zo is er een link met serotonine en depressie.

Hersen-darm-as

De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche ‘ziek’. De darm- en hersenfunctie zijn nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn complex.

Voedingspatroon

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd, terwijl onze genen gelijk zijn gebleven. Onze huidige voedingsstoffen hebben in aanvang een dopamine stimulerend effect. Het zijn de koolhydraten, suikers, smaakversterkers en exorfinen die dit effect veroorzaken. Exorfinen komen voor in gluten, soja, spinazie en schimmels, Het zijn opioïde achtige peptiden die een verslavend effect hebben. Consumptie hiervan zorgt op den duur voor een vermindering van de productie van endorfine, dopamine en insuline, waardoor in toenemende mate klachten ontstaan die verband houden met de ongevoeligheid voor bepaalde signaalstoffen.

Het belang van goede voeding op stress

Stress heeft veel effect op je voedingskeuzes, eetlust en daarmee ook op je productiviteit en energiebalans. En andersom: verkeerde voeding kan ook gevoelens van stress veroorzaken. Voeding is brandstof en de kwaliteit van je voeding bepaalt voor een groot deel je vitaliteit. In drukke of stressvolle periodes vraagt je lichaam om extra voedingsstoffen, maar heb je juist een verminderde opname. Daarbij kies je vaak voor minder gezond gemaksvoedsel, neem je minder tijd om te koken en krijg je meer behoefte aan zoetigheid. Dat is dus een extra uitdaging.

Je fysieke biochemie raakt van slag, denk hierbij aan je hormonen en neurotransmitters. Deze stoffen bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt en zijn verantwoordelijk voor je weerstand tegen stress en gevoelens als blijdschap, maar ook depressie en angst.

Met de juiste voeding en aandacht voor je vertering ondersteun je jouw darmen, hormonen en neurotransmitters. Hiermee krijg je meer grip op stress en bevorder je een vitaal en ontspannen gevoel.

Het menselijk lichaam bestaat uit een veelomvattende samenwerking tussen organen, cellen, systemen en gedragingen zoals slapen, waken, denken, onthouden, waarnemen, spreken, voelen, bewegen en handelen. Neurotransmitters zijn de boodschappers in ons lichaam die dit alles regelen en bepalen in grote mate hoe we ons voelen en wat wij doen. Onze hersenen en ons lichaam bevatten meer dan honderd bekende neurotransmitters. De hersenen bevatten miljarden neuronen, die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Alles wat we consumeren, het voedsel en de voedingssupplementen die we tot ons nemen, heeft invloed op onze neurotransmittersystemen. De belangrijkste neurotransmitters zijn o.a. acetylcholine, dopamine, endorfine, GABA en serotonine.

Voeding als medicijn

Met behulp van voedingsadviezen, het juiste dieet en eventueel gericht advies van voedingssupplementen kunnen we de belangrijkste neurotransmitters selectief beïnvloeden.

Toelichting 4 belangrijke neurotransmitters

Dopamine
Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed en zijn we in staat te genieten van seks en uit te kijken naar seksuele activiteit. Dopamine helpt ook om de sensuele boodschappen uit de organen voor gezicht, gehoor, smaak, gevoel en geur op te vangen en te beantwoorden. Het is ten dele ook verantwoordelijk voor de spierbeweging en voor het reguleren van ademhaling, honger en eetlust.

Acetylcholine
Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is. Ze wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is Acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren.

GABA
GABA is een neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit en wordt voornamelijk geassocieerd met rust. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van de hersenen.

Serotonine
Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam en is een voorstof van melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen.

Inzicht je gezondheid

Ben jij nieuwsgierig geworden hoe gezond jij bent?

Doe dan eens een EMB bloedtest. 

Of maak een afspraak en ik bespreek geef direct tips en adviezen