Iedereen ervaart stress, dat heb je niet in de hand. Maar hoe je door stressvolle periodes heen kunt komen heb je wel in de hand! Wil jij je stress verminderen? Lees dan verder.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Een stressreactie is een signaal voor het lichaam om zich gereed te maken voor een gevecht of een vluchtpoging. Het lichaam maakt dan het stresshormoon cortisol of adrenaline aan. Je lichaam heeft op zo’n moment extra energie nodig. Want het kost je lichaam veel om met stress om te gaan. Als je stress wil verminderen is het belangrijk te kijken naar je leefstijl. Daarmee bedoel ik dat je concreet stappen kunt zetten in je voeding, beweging, ontspanning en je mindset om je lichaam te ondersteunen. 

appel met kaneel tegen stress

Voeding bij stress

Met de juiste voeding kun je ook heel veel doen. lees ook eens: Juist in tijden van stress is het heel belangrijk om gezond te eten.

Tip: Appel met kaneel, lekker! Wist je dat kaneel ervoor zorgt dat je bloedsuiker niet te snel stijgt? Kaneel heeft erg veel goede eigenschappen. Het helpt bij afvallen en heeft veel antioxidanten om er maar een paar te noemen. Kaneel helpt ook om je mentale prestaties te boosten🧠. Voeg kaneel dus regelmatig toe aan je gerechten. Bijvoorbeeld in een smoothie of in je havermout. 

Kaneel heeft ook iets troostends. Het mag dan nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, iedereen heeft dat wel eens ervaren. Als het buiten koud en guur is, voorkom je een vreet- of snoepbui door jezelf te verwennen met een lekker kopje kaneelthee!

Balans bij stress

Zorg voor een goede balans van inspanning en ontspanning.

Bouw jij voldoende ontspanning en rustmomenten voor jezelf in zodat je lichaam weer kan bijkomen? Je lichaam heeft voldoende hersteltijd nodig na een stressmoment. Denk aan yoga, mindfulness, een dagje naar de sauna of een leuk dagje erop uit. Aan de andere kant is bewegen erg gezond en helpt om je hoofd leeg te maken. Tip: ga per dag eens 30 min per dag extra te bewegen. Weetje: als je redelijk intensief beweegt, net tot je zweet, zorgt het ervoor dat je hormoon cortisol wordt afgebroken.

Hoe jij oplaadt is voor iedereen anders. Probeer dingen uit en kijk wat bij je past. Er is geen goed of fout.

balans inspanning en ontspanning
mindset bij stress

Mindset helpt tegen stress

Om met de dagelijkse stress om te kunnen gaan is een positieve mindset en gezondheid erg belangrijk.

Stresshormonen reageren op hoe je je voelt en wat je denkt. Daarom vraag ik je om dagelijks drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.

Ben je iemand die graag schrijft? Dan heb ik nog een tip voor je. Kijk eens naar het dagboek van Vertellis.

Verminder je stress

Challenge!

Ben jij ervoor klaar om je stress te verminderen? Durf jij het aan om kleine stappen in de goede richting te zetten?

Dan daag ik je uit om 4 basisstappen te zetten. Want kleine stappen helpen om een gedragsverandering vast te houden.

4 Stappen:

  1. Voeding: eet dagelijks 100 gram extra groente
  2. Bewegen: ga per dag 30 minuten extra bewegen
  3. Ontspannen: doe dagelijks een ademhalingsoefening
  4. Mindset: benoem iedere dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent
verminder nu je stress

Verminder je stress

Als je aan je mentale gezondheid werkt, dan kan dat gepaard gaan met verschillende soorten emoties van opwinding (“wat tof dat ik aan de slag ga”) tot angst (“ik weet niet of ik dit kan”) tot schaamte (“wat erg toch dat ik er zo ver ben afgedwaald”) tot trots (“ja! Ik zet stappen!”).

Werken aan je mentale gezondheid vraagt om maatwerk. Ik help je graag om je stress te verminderen. Maak een afspraak en ik geef je graag een tips en adviezen die bij jou passen.